afb. Adviesbureau Kraan, 1985
Deze week is het krokusvakantie en de Bossche jeugd moet de volgende week weer naar school. Een school zal er dan minder worden bezocht: die aan de Kempenlandstraat. Deze is namelijk definitief gesloten. In de nieuwe wijk Het Zand bouwde zo rond de eeuwwisseling het stadsbestuur geen scholen. Dit werd aan het particulier initiatief overgelaten en daardoor hoefde de gemeente geen scholen te bouwen en dus geen kosten te maken. In 1905, hetzelfde jaar waarin de Sint-Leonarduskerk in gebruik werd genomen, werd er gestart met een Sint-Leonarduskleuter- en meisjesschool. De zusters van JMJ verzorgden er het onderwijs. De jongensschool zou pas jaren later komen.
Het kerkbestuur van de Leonardusparochie kreeg eind 1911 de beschikking over een groot stuk grond aan de Kempenlandstraat, de Boschveldweg en de Cuperinusstraat om er een school te bouwen. Architect W. van Aalst kon aan de slag en zette er een tweelaags schoolgebouw neer met een plat dak. De hoeken waren afgeschuind en de voorzijde was versierd met wat sober siermetselwerk van geglazuurde baksteen. In trotse forse letters stond de naam Sint-Leonardusschool boven de hoofdingang aan de Boschveldweg.
Later is de school gesplitst. Er kwam een ingang voor de niet-betalende leerlingen aan de Cuperinusstraat. Op deze school die de naam Sint-Leonardusschool bleef behouden, werd lesgegeven door leken. Aan de standenschool aan de Kempenlandstraat werd het onderwijs verzorgd door de 'fraters van Tilburg'. Door de leerlingen van deze Sint-Aloysiusschool moest een lesgeld van 45 gulden worden betaald.
Twee zo verschillende scholen naast elkaar, dat moest wel tot rivaliteit leiden. De onderlinge vechtpartijen tussen de Aloysiusschool en 'de klompenschool' werden meestal uitgevochten op het kerkplein aan de Brugstraat. Dit gebeurde niet in de directe buurt van van de scholen, want dan konden de leerkrachten ingrijpen. Bij het spel tijdens een speelkwartier kon het wel eens gebeuren dat een bal per ongeluk over de muur die de beide scholen scheidde, werd getrapt. Het was een wonder als deze bal direct terugkwam!
In de jaren zestig liep het aantal bewoners van Het Zand terug en ook het aantal lagere-schoolkinderen. De fraters hadden inmiddels het lesgeven overgedragen aan lekekrachten. In 1963 werd de lagere Sint-Aloysiusschool gesloten en verdwenen de laatste leerlingen met hun hoofd M.J. van Berkel naar de Edisonstraat. De Sint-Leonardusschool met de heer J.C. Wollaaert als hoofd telde toen nog slechts drie klassen.
Vervolgens werden de schoolgebouwen bevolkt door leerlingen van de VGLO die in 1968 een nieuwe naam kreeg: de LEAO Sint-Joos. De hoofdingang kwam aan de Kempenlandstraat. De school fuseerde en de fusieschool Scholengemeenschap Hertog Jan gebruikte het 75 jaar oude schoolgebouw tot voor kort. Nu zal het worden gesloopd om plaats te maken voor woningen.
|
1991 |
Henny MolhuysenVerhalen en legenden : Een school gesloten ...Brabants Dagblad donderdag 14 februari 1991 (foto) |